Området

Det händer mycket i Gamlestaden. Minst sagt! De kommande åren planeras fler bostäder, ett handelskvarter och ett resecentrum i stadsdelen. Men nybyggarandan till trots är det nog just den bevarade charmen och landshövdingekvarteren som de flesta förknippar Gamlestaden med.

Stadsdelen Gamlestaden gör verkligen skäl för sitt namn. Faktum är att staden Göteborgs föregångare ”den gamla staden” låg här en gång. Då hette den Nya Lödöse och hade sin storhetstid under Gustav Vasas tid. Sedan dess har den anrika stadsdelen vid Säveån sett många epoker komma och gå. De gamla arbetarkvarteren, som byggdes för industriarbetare på Gamlestadens fabriker och SKF, präglar fortfarande stadsbilden.

Idag är Gamlestaden en trivsam och omtyckt stadsdel. Atmosfären från början av 1900-talet har dröjt sig kvar med små butiker och kaféer. In till stan är det bara ett stopp med spårvagnen och du tar dig dit på några minuter.

Inför framtiden pågår ett stort utvecklingsarbete i Gamlestaden. Hela stadsdelen kommer att växa och integreras med staden. Det planeras 1 600 nya bostäder och ett helt nytt handelskvarter, Nya Kulan, i SKFs gamla industrilokaler. Samtidigt rustas Gamlestadens torg upp och blir en ny knutpunkt för kollektivtrafiken i Göteborg.

Även grönområdena har fått en central plats i framtidsplanerna för Gamlestaden. På Bunkeberget växer en ny stadsdelspark fram och inuti berget huserar en hel skatepark! Nyligen invigdes en spontanidrottsplats i krokarna, som är en av de största i stan.

Att engagemanget är stort i Gamlestaden råder ingen tvekan om. Poseidons hyresgäster i Gamlestaden har dragit igång flera gårdsföreningar som sysslar med allt ifrån stadsodling till silversmide. Som hyresgäst i Gamlestaden är du också välkommen att vara med! Missa inte heller Gamlestadens galej – en årlig gatufest med underhållning och stor loppis!