Kvarteret Makrillen

I kvarteret Makrillen, mittemot SKF-huset utmed Artillerigatan, planerar Poseidon tillsammans med Egnahemsbolaget ett helt nytt kvarter med 249 nya bostäder. Poseidon står för 112 hyresrätter i kvarteret, resterande lägenheter blir bostadsrätter.

På en före detta parkeringsyta där det tidigare legat en bensinstation uppförs Poseidons 112 hyresrätter, Egnahemsbolagets 137 bostadsrätter, BmSS-boende och en förskola. De nya husen kommer att få ett centralt läge utmed Artillerigatan, som planeras att bli Gamlestadens nya huvudgata med trädplanteringar, fler övergångsställen och butiker utmed gatan. Parallellt planeras en ombyggnation av SKFs gamla industriområde Nya Kulan på andra sidan gatan till ett handelscentrum med butiker, kontor och restauranger.

Makrillens bostäder är planerade i kvartersform med olika byggnadshöjder för ett levande uttryck. Husen varierar både i höjd, färgsättning och mönstersättning i exteriören som gör att man skapar ett liv i området. Ut mot Artellerigatan är huskropparna högre men trappar av, och smälter väl in, mot befintlig bebyggelse i Gamlestaden. Mot SKF och Coop blir det lokaler i bottenvåningar för restaurang och butiker.

Poseidons hyresrätter har till större del loftgångslösningar mot innergården, för entréer in till lägenheterna. Innergården är tänkt att med sina gemensamhetsytor och bänkar forma en lugn och grön oas för de boende i hyres- och bostadsrätterna. Under innergården ligger ett gemensamt garage. På gården cykelparkering under tak.

Lägenhetsstorlekarna varierar: från mindre 1 r o k, 2 - 4 r o k, till 5 r o k med radhuskänsla - då några lägenheter har två våningar. De allra flesta lägenheterna har balkong plus att många även har tillgång till loftgång. Lägenheter i markplan mot innergården har uteplats. Ett fåtal, exempelvis vindslägenheterna, saknar balkong.

Inne i lägenheterna läggs parkettgolv och fönsterbänkarna är gjorda av kalksten. Badrummen helkaklas och utrustas med tvättmaskin och torktumlare. Köken har vita vitvaror och samtliga lägenheter är uppkopplade med bredband via fiber. Liksom för all Poseidons nyproduktion är dessa hus rökfria.

Alldeles intill husen ligger spårvagnshållplatsen SKF där spårvagn 6,7 och 11 tar dig in till centrum på bara 9 minuter. En hållplats bort går ytterligare tre andra spårvagnar, nummer 4, 8 och 9.

Kvarteret Makrillen byggs gemensamt av Framtiden Byggutveckling och Egnahemsbolaget i partnering med Skanska. Poseidon kommer efter fördigställande att ta över förvaltningen av de 112 hyresrätterna.

Tidplan för bygget

  • Maj 2018 var det officiell avspark för bygget
  • Första inflyttning 2020
  • Sista inflyttning är planerad till 2021
Fakta om Kvarteret Makrillen
Byggstart: 2018
Område: Gamlestaden
Antal lägenheter: 112
Storlek: 1-5 rum och kök
Ca. Hyra: Ej klart
Status: Pågående