Området

Det händer mycket i Gamlestaden. Minst sagt! De kommande åren planeras fler bostäder, ett handelskvarter och nytt resecentrum i stadsdelen. Men nybyggarandan till trots är det nog just den bevarade charmen och landshövdingekvarteren som de flesta förknippar Gamlestaden med.

Fram till år 2030 planeras en mängd projekt i Gamlestaden. Det mesta sker på mark som idag är trafikytor eller uttjänsta industrilokaler. Viadukten över Gamestadens Torg rivs, en tunnel anläggs som leder undan genomfartstrafiken och det blir flera nya broar över Säveån, bland annat en länk direkt till Munkebäck.

Vid Gamlestadens Torg planeras ny bebyggelse och infrastruktur. Här byggs ett nytt resecentrum, som med sin högresta arkitektur blir en port till hela nordöstra Göteborg. Utmed Säveån planeras fler bostäder. Det kommer att bli ett livligt område med närhet till vattnet.

Kulan byter industri mot handel

Kulan, SKF:s gamla fabrikslokaler, kommer också att genomgå en spännande förändring. Här blir det en galleria av ungefär samma storlek som Allum. Centralt skapas en glasentré från Artillerigatan som ersätter den byggnad med plåtfasad som finns där idag. På andra sidan Artillerigatan startar Poseidon snart bygget av kvarteret Makrillen!

Via länken nedan kan du se en film om hur Gamlestaden utvecklas de kommande åren!

Se filmen om Gamlestadens framtid här

Gammalt och nytt

Stadsdelen Gamlestaden gör verkligen skäl för sitt namn. Faktum är att staden Göteborgs föregångare ”den gamla staden” låg här en gång. Då hette den Nya Lödöse och hade sin storhetstid under Gustav Vasas tid. Sedan dess har den anrika stadsdelen vid Säveån sett många epoker komma och gå. De gamla arbetarkvarteren, som byggdes för industriarbetare på Gamlestadens fabriker och SKF, präglar fortfarande stadsbilden.

Idag är Gamlestaden en trivsam och omtyckt stadsdel. Atmosfären från början av 1900-talet har dröjt sig kvar med små butiker och kaféer. In till stan är det bara ett stopp med spårvagnen och du tar dig dit på några minuter.

Att engagemanget är stort i Gamlestaden råder ingen tvekan om. Poseidons hyresgäster i Gamlestaden har dragit igång flera gårdsföreningar som sysslar med allt ifrån stadsodling till silversmide. Som hyresgäst i Gamlestaden är du också välkommen att vara med! Missa inte heller Gamlestadens galej – en årlig gatufest med underhållning och stor loppis!